Maar de giftige aard van zonnepanelen maakt hun milieueffecten erger dan alleen de hoeveelheid afval. Zonnepanelen zijn kwetsbaar en breken gemakkelijk. Als ze dat doen, worden ze onmiddellijk gevaarlijk en als zodanig geclassificeerd vanwege hun gehalte aan zware metalen. Daarom worden ze geclassificeerd als gevaarlijk afval.
De belangrijkste argumenten tegen zonnepanelen zijn dat ze meer energie en apparatuur voor het verbranden van fossiele brandstoffen nodig hebben om te mijnen, te produceren en te vervoeren dan ze besparen. Een ander argument is dat giftige chemicaliën worden gebruikt in het productieproces die meer kwaad dan goed doen. Er worden gevaarlijke chemicaliën gebruikt om fotovoltaïsche (PV) cellen en panelen te maken die zorgvuldig moeten worden behandeld om te voorkomen dat ze in het milieu terechtkomen. Sommige soorten PV-celtechnologieën maken gebruik van zware metalen, en dit soort cellen en PV-panelen vereisen mogelijk een speciale behandeling wanneer ze het einde van hun levensduur bereiken.
Sommige thermische zonne-energiesystemen gebruiken potentieel gevaarlijke vloeistoffen om warmte over te dragen, en lekken van deze materialen kunnen schadelijk zijn voor het milieu. Milieuwetten regelen het gebruik en de verwijdering van gevaarlijke materialen. Ministerie van Energie ondersteunt verschillende inspanningen om problemen aan het einde van de levensduur met betrekking tot zonne-energietechnologieën aan te pakken, waaronder de terugwinning en recycling van de materialen die worden gebruikt om PV-cellen en panelen te vervaardigen. Verschillende staten hebben wetten aangenomen die de recycling van PV-panelen aanmoedigen.
Zonnepanelen zijn slecht voor het milieu omdat giftige chemicaliën worden gebruikt bij de vervaardiging ervan. De fabricageprocessen bevatten afvalproducten die schadelijk kunnen zijn voor de menselijke gezondheid en de ecologie. Oude zonnepanelen kunnen giftig afval worden vanwege het gehalte aan zware metalen van de zonnecellen en andere verontreinigingen. Zonnepanelen kunnen op twee manieren slecht zijn voor het milieu.
Na een gebruiksduur van 25 tot 30 jaar zijn ze moeilijk te recyclen en kunnen ze worden opgeslagen als afval, wat slecht is voor het milieu. de productie van zonnepanelen verbruikt ook veel energie, die voornamelijk afkomstig is van fossiele brandstoffen. Hoewel zonnepanelen worden beschouwd als een vorm van schone, hernieuwbare energie, produceert het productieproces wel broeikasgasemissies. Om zonnepanelen te produceren, moeten fabrikanten bovendien omgaan met giftige chemicaliën.
Zonnepanelen stoten echter geen gifstoffen uit in de atmosfeer omdat ze elektriciteit opwekken. Desondanks begrijpen veel bewoners en besluitvormers niet volledig de milieuoffers die nodig zijn om een volledige productie van zonne-energie te bereiken. Om een duidelijk beeld te schetsen van de ecologische voetafdruk van zonne-energie, zijn de afgelopen decennia honderden levenscyclusbeoordelingen uitgevoerd naar het emissieprofiel van zonne-energie. De daaruit voortvloeiende publieke verontwaardiging zorgde ervoor dat de aandelenkoersen van fabrikanten die bij deze gevallen betrokken waren, daalden, en zonnebedrijven begonnen strengere regels en voorschriften in te voeren met betrekking tot recycling en verwijdering om dit in de toekomst te beschermen.
Aangezien oude fotovoltaïsche panelen momenteel niet gemakkelijk kunnen worden gerecycled, worden ze vaak op stortplaatsen geloosd. Uit een studie die in mei door Northwestern University en Argonne National Laboratory werd vrijgegeven, bleek dat de ecologische voetafdruk van een panel uit China twee keer zo groot is als die van een uit Europa, omdat China minder milieunormen en meer kolengestookte energiecentrales heeft. Voor de fabricage van de panelen zijn bijtende chemicaliën nodig, zoals natriumhydroxide en fluorwaterstofzuur, en het proces maakt gebruik van water en elektriciteit, waarvan de productie broeikasgassen uitzendt. Als zonnepanelen meer energie vergen om te creëren dan ze tijdens hun levensduur zullen produceren, of op dezelfde manier, als de stroomopwaartse effecten van de productie van zonnepanelen erger zijn dan de operationele voordelen, is de technologie fundamenteel gebrekkig.
Zonnepanelen kunnen een negatief effect hebben op het milieu als ze buiten gebruik worden genomen of niet op de juiste manier worden afgevoerd. Zonne-energietechnologieën vereisen het gebruik van materialen, zoals metalen en glas, die energie-intensief zijn om te maken. Zoals bij elk type energiecentrale, kunnen grote zonne-energiecentrales het milieu op of nabij hun locaties beïnvloeden. Deze beoordelingen omvatten stroomopwaartse, operationele en stroomafwaartse stadia van energieopwekking uit verschillende brandstofbronnen, zoals zonne-energie, thermische zonne-energie, wind, kernenergie, aardgas en steenkool.
Verantwoordelijke fabrikanten van zonnepanelen zorgen ervoor dat de chemicaliën die in het productieproces worden gebruikt op de juiste manier worden behandeld. Ze zijn allemaal behoorlijk smerig en gedurende het grootste deel van het leven van het zonnepaneel zitten ze opgesloten in de structuur. Zonnepanelen zijn een steeds belangrijkere bron van hernieuwbare energie die een essentiële rol zal spelen in de strijd tegen klimaatverandering. De meeste zonnefabrikanten beweren dat hun panelen ongeveer 25 jaar meegaan, en de wereld begon pas in het begin van de jaren 2000 zonne-energie op grote schaal in te zetten.
.